Body&Balance

...lichaam en geest in balans...

Bewust bewegen vraagt heel wat concentratie, coördinatie en evenwicht. Het bedienen van 4 poten voor verschillende bewegingen zoals springen, rennen, lopen, opstaan, gaan liggen en ergens overheen kruipen is niet zo eenvoudig als het lijkt. Het bewegen van de voorpoten gaat nog relatief goed doordat de hond een goed zicht en controle heeft hierover maar de achterpoten bewust bewegen is heel wat moeilijker. Honden leren hun lichaam kennen door op ontdekking te gaan en te spelen. Hierdoor ontwikkelen ze coördinatie, balans, flexibiliteit en kracht.

Coördinatie is nodig om te lopen, te rennen en om te springen. Een hond moet weten waar zijn 4 voeten zijn ten opzichte van de ruimte om hem heen om niet te struikelen. Het bewegen van 1 poot is een samenwerking tussen meerdere gewrichten. Om vooruit te stappen, moet je dat met 4 vermenigvuldigen.

Balans is nodig om rechtop te blijven staan. Het oefenen van balans begint eigenlijk al heel vroeg bij het leren staan en stappen. Letterlijk door vallen en opstaan leert een pup hoe hij zijn spieren moet aanspannen en ontspannen om overeind te blijven staan en vervolgens te kunnen stappen.

Flexibiliteit ontwikkelt zich naarmate een hond meer vaardigheden krijgt op het gebied van balans en coördinatie. Hoe meer een hond zich bewust is van zijn lichaam, hoe meer hij zich zal oefenen in lenigheid en fijnere motoriek.

De oefeningen bij Body&Balance zijn erop gericht om al deze aspecten te stimuleren zodat een hond zijn eigen lichaam beter leert kennen, maw bewuster leert bewegen en dus minder blessures oploopt. Elke hond heeft hier baat bij, zowel de showhond, sporthond, recreatieve sporthond als de huishond!

Daarnaast hebben de Body&Balance oefeningen algemeen een positief effect op de hond:

  • het zelfvertrouwen stijgt
  • het lichaamsbewustzijn verbetert
  • de concentratie verhoogt
  • de band tussen hond en geleider versterkt

In deze lessen of workshops maken we gebruik van verschillende materialen om bovenstaande aspecten te verbeteren. Daarnaast heeft elke oefening nog bijkomende voordelen. Zo werken we met de cavaletti's om coördinatie van alle 4 de poten te verhogen en daarbij de concentratie en conditie van de hond te versterken. Met de balanseieren en -kussens werken we dan weer op balans en het versterken van de spieren.

Deze lessen helpen bij de voorbereiding van een jonge hond voor de sport maar kunnen ook helpen bij het revalideren na blessures.

Gediplomeerde instructeurs Body&Balance

Een goede begeleiding bij de oefeningen Body&Balance is van cruciaal belang. Een gediplomeerde instructeur heeft voldoende kennis om jou en jouw hond te begeleiden tijdens het opbouwen van de oefeningen. Daarbij wordt voldoende aandacht besteed aan de lichaamshouding en beweging van jouw hond. Een verkeerde houding bij balanswerk kan namelijk meer kwaad dan goed doen.

Onderstaande instructeurs hebben de opleiding "instructeur Body&Balance" met goed gevolg afgerond. 

Regio West-Vlaanderen:

Mieke Mares - Dierfysiotherapie
Locatie: Bruggestraat 67b, 8770 Ingelmunster
Websitehttp://www.dierfysio.be/
Aanbod: privélessen, groepstraining en workshops gaan door in Moerasstraat 20, 8760 Meulebeke
Contact: alle afspraken worden telefonisch gemaakt op het nr 0477/27 79 86

 

Regio Oost-Vlaanderen:

Canis Welzijnsatelier VZW
Locatie: 
Herenakker 10, 9070 Destelbergen (Heusden)
Website: Google Bussiness Canis Welzijnsatelier vzw, Instagram "canis.welzijnsatelier.vzw"
Aanbod: wij bieden enkel individuele lessen aan op vrijdag en zaterdag na afpraak
Contact: telefonisch 0498/40 84 38 tussen 18u en 21u of via e-mail : canis.welzijnsatelier@gmail.com

 

Regio Antwerpen:

Smiling dogs
Locatie
: Rijweg 45, 2870 Puurs-Sint-Amands
Locatie body & balans: Humbeeksebaan 188, 1980 Zemst-Laar
Website: https://smilingdogs.be/
Aanbod: groepslessen en workshops op vaste dagen en tijdstippen voor de lessen of op afspraak
Contact: info@smilingdogs.be of via nr 0470/81 46 74